TO SØLV- OG EN BRONSMEDALJE I NORDISK MESTERSKAP

Postet av Norges Fekteforbund den 7. Okt 2024

Det norske guttelaget på pallen under Nordisk Mesterskap 2024. Foto: Njård Fekting. 

Årets Nordiske Mesterskap i kårde for juniorer og kadetter ble i helgen avholdt parallelt med Ørebro Masters i Sverige. De norske fekterne fikk med seg to individuelle og en lagsølv i mesterskapet. Dessuten en bronsemedalje i U15-årsklassen i Ørebro Masters.

Over 300 fektere fra Sverige, Danmark, Finland, Estland, Latvia, Litauten og Norge var i år samlet på Ørebro Master hvor junior- og kadettklassene inngikk i Nordisk Mesterskap.  

De norske fekterne fikk med seg to en individuell og en lagsølv i mesterskapet. Dessuten en bronsemedalje i U15-årsklassen i Ørebro Masters.

Vi gratulerer Njårdfekterne Aleksander Malvik og Martin Aleksander Vik med henholdsvis sølv og bronse i U20-årsklassen. Samt de samme, samt Julius Edelmann fra Bergens FK og Jarl Viktor Hagen Breivik fra Bygdø FK med lagsølvet!

Vi gratulerer også Yahia Alizadeh fra Titan Fekting med bronsemedaljen i U15-årsklassen i Ørebro Masters!

Flere holder et høyt nivå
Resultatene er på linje med fjorårets, men det er viktig å fremheva at det totalt var hele 78 norske starter i Ørebro. Derav 62 i de to mesterskapsklassene. Dette er en stor økning sammenlignet med i fjor da mesterskap ble arrangert i Kääriku, som var et lite tilgjengelig sted i Finland.

I tillegg til medaljørene var det dessuten mange fektere fra flere fekteklubber som fortjener honnør for gode plasseringer. Dette viser at norsk fekting nå har et mangfold av fektere fra ulike klubber som holder et høyt nivå.
Se alle resultater via denne lenken

Endret mesterskapsformat
I motsetning til de tidligere årene, der det Nordiske Mesterskapet i alle våpengrener ble arrangert på samme sted, er årets delt opp i ett på hvert våpen. Nytt var det også at det ikke var behov for pliktdommere. Arrangørklubben sto for all dømming, mot økt deltakeravgift.

Styret i Fekteforbundet vedtok av den grunn å subsidiere startkontingenten for fektere som deltok på mesterskapet med kr. 300 per start.

Nordisk til Norge i 2026
På fredag, i forkant av mesterskapet, var det kongress i Nordisk Fekteunion (NFU). Styremedlem Paal J. Frisvold var norsk delegat med åpent mandat. 

Utover valg og obligatoriske saker, ble bl.a. forberedelser til kongressen i det internasjonale fekteforbundet i november, de økte startavgiftene drøftet. Full rapport kommer når protokollen foreligger. Frisvold kunne imidlertid informere om at Nordisk Mesterskap på kårde for U23 og yngre i 2026 skal avholdes i Norge.

Delegatene fra de nordiske landene hadde også gode diskusjoner på middagen. Foto: Paal Frisvold. 

Synliggjøring av norsk fekting
Det er flott at mange fekteklubber har publisert bilder med gratulasjoner av klubbmedlemmene på egne nettsider og profiler i sosiale medier. 

Vi oppfordrer også flest mulig, både fekterne selv, trenere og foresatte, til å dele bilder og film i egne sosiale medier. Gjerne også til å følge, like og dele innleggene på Fekteforbundets offisielle Facebookprofil. 

Ved å gjøre dette holder man seg både orientert og bidrar i synliggjøringen av norske fekting.

Fekteforbundet minner om Retningslinjer for publisering av bilder og film (idrettsforbundet.no) og om at film og bilder av barn også kan gjøres i den lukkete norske Facebook gruppen Fektebilder. I denne gruppen finnes det også mye fint fra treningssamlinger, stevner og mesterskap i inn- og utland.